«Η Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία των Μάριου Κρητικόπουλου και Πάνου Αποστολόπουλου, από την ομάδα RODEZ, στο Θέατρο 104, για 2η χρονιά


«Η Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία των Μάριου Κρητικόπουλου και Πάνου Αποστολόπουλου, από την ομάδα RODEZ, στο Θέατρο 104, για 2η χρονιά


Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων, η «Μουγγή Καμπάνα», βασισμένη στο συγκλονιστικό και τρομακτικά επίκαιρο διήγημα του Θανάση Τριαρίδη, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις τον Οκτώβριο στο Θέατρο 104.


Omnis oculus continent lacrimas suas

Σε μιαν απέραντη έρημη πολιτεία στέκεται μια αλλόκοτη εκκλησία με μια τεράστια, ακόμη πιο αλλόκοτη, σκοτεινή καμπάνα που έχει το χρώμα του σκοτωμένου αίματος. Όσο κι αν τραβάς τη γλώσσα της κανένας ήχος δε βγαίνει πια. Όλα ξεκίνησαν το 1191 μετά τον Χριστό, κι ακόμα συνεχίζουν. Η πόλη της Ευλογιάς ήταν για αιώνες ο «Παράδεισος», όμως μια γενοκτονία, που βρίσκει ένοχους τους κατοίκους της, κάνει το Στόμα του Θεού να πάψει. Το ξέσπασμα ενός λοιμού είναι το μόνο που τους αναγκάζει να ψάξουν τον τρόπο για να επανορθώσουν.

Άραγε τι θα πει Δικαιοσύνη και τι Αγάπη;


Η ομάδα RODEZ δημιουργεί μια παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς, συνεχώς επί σκηνής, με εργαλεία το σώμα τους και τη φωνή τους. Η μουσική είναι πρωτότυπη, επηρεασμένη από δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους. Πώς επηρεάζεται κάποιος όταν αναλαμβάνει εξουσία, πώς μια κοινωνία υποδέχεται τους πρόσφυγες, πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες το ξέσπασμα μιας επιδημίας και τελικά πώς χωράει μέσα σε αυτά η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση. Ένα έργο γραμμένο το 2003, με ζητήματα τόσο επίκαιρα που απασχολούν την κοινωνία μέχρι και σήμερα. Η «Μουγγή Καμπάνα»  είναι μια ιστορία που μας άγγιξε από την πρώτη ανάγνωση και ευχόμαστε να αγγίξει και τον κάθε θεατή ξεχωριστά. 


Λίγα λόγια για εμάς:


Η Oμάδα RODEZ δημιουργήθηκε το 2019 κι ο πυρήνας της αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς, συμφοιτητές/ήτριες και φίλους/ες. Αποτελείται από: την Ηλέκτρα Σαρρή, την Ανθή Σαββάκη, τον Μάριο Κρητικόπουλο και τη Σόνια Καλαϊτζίδου, απόφοιτοι/ες του Θεάτρου Τέχνης της τάξης του 2017. Για την παράσταση της «Μουγγής Καμπάνας», μαζί τους συμπράττουν ο Πάνος Αποστολόπουλος στη σκηνοθεσία, ο Νικόλας Χατζηβασιλειάδης στην επιμέλεια της κίνησης, η Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη στα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Δημήτρης Μπαλτάς στον σχεδιασμό του φωτισμού.

Έμπνευση για το όνομα της ομάδας αποτέλεσε μια μικρή πόλη της νότιας Γαλλίας όπου νοσηλεύτηκε τα τελευταία του χρόνια ο Αντονέν Αρτώ. Στην ψυχιατρική κλινική της Rodez υποβλήθηκε σε αμέτρητα και ισχυρά ηλεκτροσόκ. Εκεί έζησε την πιο οδυνηρή, απεγνωσμένη και ταυτόχρονα την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του.

Η Rodez του Αρτώ μάς θυμίζει, συνεχώς, πως δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ασχήμια, όπως δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς προσωπική θυσία. Τώρα, 5 χρόνια μετά τη δημιουργία της ομάδας μας, έχουμε αναπτύξει, σιγά σιγά, ένα δίκτυο συνεργατών που επιστρέφει ή ανανεώνεται. Κύριος στόχος μας είναι να νιώθουμε ελεύθεροι/ες να δοκιμαζόμαστε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας μιας παράστασης. Διατηρώντας τον συνεχή διάλογο μέσα στην ομάδα, προσφέρουμε απλόχερα μεταξύ μας καθώς και στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν ό,τι έχουμε ανακαλύψει ως καλλιτέχνες και άνθρωποι έως τώρα.


Συντελεστές:


Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Μάριος Κρητικόπουλος, Πάνος Αποστολόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Rodez

Μουσική: Ηλέκτρα Σαρρή

Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη

Επιμέλεια κίνησης: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Μπαλτάς 

Φωτογραφίες αφίσας: Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσίρος

Εκτέλεση παραγωγής: Ομάδα Rodez


Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Σόνια Καλαϊτζίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή 


Πληροφορίες:


Θέατρο 104 
Ευμολπιδών 41, Γκάζι 118 54 
Χάρτης: https://goo.gl/maps/4u1w1a3X4nzexwkn9 (150μ. από τον σταθμό Μετρό: «Κεραμεικός»)
Τηλέφωνο: 2103455020 
Site: www.104.gr 
Instagram account: www.instagram.com/ekatontessera 
Twitter account: www.twitter.com/theatre104


Από τη Δευτέρα 07 έως την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024


Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Τιμές εισιτηρίων: 

- κανονικό: 15€

- φοιτητικό: 12€

- ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65 ετών: 10€


Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/i-mouggi-kampana-1




Επιμέλεια άρθρου: Πλάτων Σέρρας 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Βιργιλίου Κάθοδος» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Ρεκτιφιέ

«ΕνΥδρείο (Κατηγορούμαι)» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Χώρος

«Από το κουκούλι στην πεταλούδα» της Φλωρεντίας Μπέμπη, στο Θέατρο Noūs