«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε σκηνοθεσία της Έλλης Βοζικιάδου, στο Θέατρο Θυμέλη


«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε σκηνοθεσία της Έλλης Βοζικιάδου, στο Θέατρο Θυμέλη


Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κόσμος χαρούμενος στους δρόμους. Ένα κοριτσάκι πουλά σπίρτα. Δύο «κοσμικές» κυρίες που το συναντούν, του φέρονται περιφρονητικά και το προτρέπουν να γυρίσει σπίτι. Δεν καταλαβαίνουν την κατάστασή του: είναι ορφανό κι ο μέθυσος πατριός του το στέλνει να πουλά σπίρτα.


Μόνος φίλος του είναι ο Γιόχαν, ο κουλουράς, που προσπαθεί να το διασκεδάσει με τ’ αστεία του. Όταν ο Γιόχαν φεύγει, έρχεται μια ζητιάνα. Το κοριτσάκι την κοιτά επίμονα γιατί μοιάζει με τη γιαγιά του. Η γριά ζητιάνα το συμπαθεί και του διηγείται μια ιστορία. Μόλις η μικρούλα μείνει και πάλι μόνη, εμφανίζονται δύο πλουσιοκόριτσα και γελούν μαζί της, έτσι κακοντυμένη και ξυπόλητη που είναι. Το κοριτσάκι φεύγει όλο ντροπή. Τότε τα πλουσιοκόριτσα καταλαβαίνουν ότι φέρθηκαν σκληρά και θέλουν να επανορθώσουν, γι’ αυτό ρωτούν τον κουλουρά για το κοριτσάκι και τρέχουν να το βρουν. Ένα καλικαντζαράκι μάς λέει με χαριτωμένο τρόπο τα δικά του.


Πέφτει η νύχτα. Το κοριτσάκι δεν έχει πουλήσει τίποτα. Παγωνιά. Ο κουλουράς φέρνει στο κοριτσάκι την παντόφλα που είχε χάσει το πρωί. Εκείνο, για να μην παγώσει, τη φοράει στο ένα πόδι κι ανάβει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Τότε αντικρίζει ένα όραμα: ένα πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μόλις σβήνει το σπίρτο το όραμα χάνεται. Το κοριτσάκι ανάβει και δεύτερο σπίρτο. Στη φλόγα του ζωντανεύει ένα στολισμένο έλατο και πιάνει κουβέντα μαζί του. Όταν το σπίρτο σβήσει και το έλατο χαθεί, το κοριτσάκι ανάβει κι άλλο σπίρτο. Τώρα ζωντανεύει η κούκλα της βιτρίνας. Κι αυτό όμως το όραμα δεν κρατά περισσότερο από το σπίρτο. Τώρα το κοριτσάκι ανάβει πολλά σπίρτα μαζί. Στο άναμά τους εμφανίζεται η μορφή της γιαγιάς του. Μιλώντας της τρυφερά, το κοριτσάκι αποκοιμιέται στον πάγκο. Παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα του έργου και την ξυπνούν με γλυκά λόγια και δώρα. Μήπως όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα κακό όνειρο...


Μουσική, τραγούδια και χοροί εποχής, στολίζουν το έργο μαζί με τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια. Το έργο αυτό είναι διασκεδαστικό, ατμοσφαιρικό και ανθρώπινο με αισιόδοξο, εορταστικό φινάλε. Δίνει ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, που ανταποκρίνεται πλήρως στις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων.


Κατάλληλο για παιδιά από 2,5 έως 12 χρονών.


Trailer: www.youtube.com/watch?v=sBlySPqBWJM


Συντελεστές:


Συγγραφέας: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Θεατρική διασκευή: Διονύσης Κούτσης

Σκηνοθεσία: Έλλη Βοζικιάδου

Μουσική: Διονύσης Κούτσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λόρνα Κούτση

Σκηνικά: Γιώργος Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Έλσα Βώκου

Εκτέλεση κοστουμιών: Ελευθερία Αργυρού

Φωτισμοί: Ιωάννα Διονέλλη

Μελέτη ήχου: Δημήτρης Βαβούλης


Ηθοποιοί: Εμμανουέλα Ζαφειροπούλου (Έλλη Λορέντη), Ανδρέας Αποστόλου (Νικόλας Καννάς), Δέσποινα Παντελίδου, Ζωή Φουρνιστάκη, Αμαλία Κλημοπούλου, Βίκυ Θεοφανάκη


Πληροφορίες:


Θέατρο Θυμέλη

Μοσχονησίων 32, πλατεία Αμερικής, Αθήνα 112 52

Τηλέφωνο: 2108657677

Site: www.thymeli-culture.gr

Facebook page: www.facebook.com/thymeliculture

Instagram account: www.instagram.com/thymeli_culture


Από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 έως το Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2024


Ημέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 17:30


Τιμές εισιτηρίων: 

- κανονικό: 10€ 

- μειωμένο (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι): 7€


Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/children/christmas/to-koritsaki-me-ta-spirta 


Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)


Λίγα λόγια για την ιστορία της «ΘΥΜΕΛΗΣ»:


Το Θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» ιδρύθηκε το έτος 1980 από την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα-συγγραφέα Έλλη Βοζικιάδου και τον αρχιμουσικό-συνθέτη-συγγραφέα Διονύση Κούτση και από το έτος 1983 εδρεύει στην πλατεία Αμερικής, στην οδό Μοσχονησίων 32.

Από την Κεντρική και την Παιδική Σκηνή της ΘΥΜΕΛΗΣ ανέβηκαν πλήθος θεατρικών έργων κλασικού, κυρίως ρεπερτορίου από την ελληνική και διεθνή δραματουργία, τα οποία παρουσιάστηκαν τόσο στην έδρα του θεάτρου όσο και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης δόθηκε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο του αρχαίου δράματος και για τον λόγο αυτόν το 1992 ιδρύθηκε το επιμορφωτικό κέντρο αρχαίου δράματος «ΘΥΜΕΛΗ» με τρίμηνους κύκλους σεμιναρίων.

Από το έτος 2020 λειτουργεί στον ίδιο χώρο το «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ» υπό τη διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λόρνας Κούτση, κόρη των δύο ιδρυτών, συνεχίζοντας την παράδοση και ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ποιότητος.

Στον χώρο της ΘΥΜΕΛΗΣ λειτουργούν δύο αίθουσες (μέγιστος αριθμός 150 ατόμων). Είναι ένας από τους ιδιαίτερα κομψούς, ατμοσφαιρικούς και «ζεστούς» πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας όπου ο θεατής -μικρός ή μεγάλος- παρακολουθεί τα επί σκηνής δρώμενα έχοντας την αίσθηση του θεατή και του πρωταγωνιστή συγχρόνως. Ιδιαίτερα κομψό και φιλόξενο με αίθουσα υποδοχής, μπαρ και προσεγμένο, άνετο φουαγιέ.

Από το 2023 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο. Διαθέτει σύγχρονα συστήματα κλιματισμού - εξαερισμού, ήχου και εικόνας.

Στο φουαγιέ λειτουργεί θεατρική - μουσική σκηνή και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ρεσιτάλ, εκθέσεις, παιδικά πάρτι. Διαθέτει πιάνο και ανάλογη ηχοφωτιστική υποδομή.



Επιμέλεια άρθρου: Πλάτων Σέρρας






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Βιργιλίου Κάθοδος» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Ρεκτιφιέ

«ΕνΥδρείο (Κατηγορούμαι)» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Χώρος

«Από το κουκούλι στην πεταλούδα» της Φλωρεντίας Μπέμπη, στο Θέατρο Noūs