«Παράφορα» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, από την bijoux de kant, στο H.ug (Human underground) art space


«Παράφορα» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, από την bijoux de kant, στο H.ug (Human underground) art space


Μετά το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» (2016) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ι. Κονδυλάκη «Η πρώτη αγάπη» και το «Τα δάση στα γόνατα» (2019) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι «Ο Παλαιός των ημερών», η bijoux de kant συναντιέται για τρίτη φορά με τον Άκη Δήμου ολοκληρώνοντας την «τριλογία του έρωτα» με το «Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη». Γραμμένο και τοποθετημένο στην ανάστατη Ελλάδα του Μεσοπολέμου από έναν εμβληματικό πεζογράφο της γενιάς του ’30, το νεωτερικό για την εποχή του και μοντέρνο μέχρι σήμερα «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, δεν είναι παρά ο φευγαλέος χώρος μιας ουτοπίας όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με τις πολλαπλές ματαιώσεις του.


Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα μοιράζουν τις μέρες και τις νύχτες τους στην Αθήνα και στον Πόρο, κρυμμένοι πίσω από λόφους και κύματα, φύλλα και κλαδιά, υπαρξιακές αγωνίες, τυραννικούς ψιθύρους και υπόρρητες υποσχέσεις, προορισμένες εσαεί να μείνουν ανεκπλήρωτες. Μια αισθηματική -και λίγο πένθιμη- ιστορία που αναπτύσσεται σε χρόνο και τόπο ενός συγκεκριμένου παρελθόντος διαφεύγοντας, ωστόσο, συνεχώς και γνέφοντας παρήγορα προς το χαοτικό μας παρόν.


Στο ερώτημα γιατί το «Λεμονοδάσος» (και γιατί σήμερα), η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: Γιατί το έργο είναι κάτι παραπάνω από μια γοητευτική ερωτική ιστορία. Γιατί ο έρωτας δε γερνάει, πολλαπλασιάζεται και ακούγεται πάντα στ’ αυτιά μας σαν το κλάμα ενός νεογέννητου. Γιατί είναι ο αρχαιότερος μάρτυρας όλων. Ζητήματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού αναδύονται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο βίαιο τοπίο της αστικοποίησης των αρχών του 20ού αιώνα. Η bijoux de kant βουτάει βαθειά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν. Μέσα απ’ αυτό το δάσος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου, η bijoux de kant θα επιχειρήσει να μιλήσει για τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενατένιση του σύμπαντος και τα αρχετυπικά σύμβολα που σώπασαν υπό τη λογικοφάνεια του αστικού πολιτισμού.


Το «Παράφορα» θα ανέβει στον νέο θεατρικό χώρο H.ug (Human underground) art space, στα Άνω Πετράλωνα.


Σκηνοθετικό σημείωμα


Λεμονοδάσος, η ιστορία μιας ζωής. Το «Λεμονοδάσος» είναι ο μέγας δρυμός της παιδικής μας ηλικίας. Είναι το δάσος όπου ανακαλύπτει κανείς την κρυφή σημασία των ονομάτων, τον τόπων και των πράξεων. Είναι το ξέφωτο όπου οδηγούν οι μύθοι. Είναι το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς για να λύσει τα μυστήρια των δικών του συμβόλων. Να αποκωδικοποιήσει τα αρχέτυπα. Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα εκφράζουν την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Να κατανοήσει την πηγή της επιθυμίας του και την ακατάληπτη ορμή του για ζωή.


Συντελεστές:


Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Κυριάκος Πετρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Παλιούρα

Σύμβουλος δραματολογίας: Ασημένια Ευθυμίου

Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού


Παίζουν: Αδελαΐδα Κατσιδέ, Νίκος Κουκάς, Ηλέκτρα Μπαρούτα


Πληροφορίες:


H.ug (Human underground) art space

Μελιταίων 14, Άνω Πετράλωνα, 11851 Αθήνα 

Facebook page: www.facebook.com/100083286704167


Από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 έως το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

- Παρασκευή στις 21.00

- Σάββατο στις 21.00

- Κυριακή στις 20.00


Τιμές εισιτηρίων:

- κανονικό (μη αριθ.): 12€

- μειωμένο (μη αριθ.): 10€


Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/parafora


 


Επιμέλεια άρθρου: Πλάτων Σέρρας 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«§175» της Βάλιας Βατζόλα, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, από τη θεατρική ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ, στο Θέατρο Αλκμήνη

Studio Μαυρομιχάλη: παρουσίαση προγράμματος 2023-2024

«Από το κουκούλι στην πεταλούδα» της Φλωρεντίας Μπέμπη, στο Θέατρο Noūs