«Φράνσις» της Αλμπέρτας Τσοπανάκη, σε σκηνοθεσία των Αλμπέρτας Τσοπανάκη και Μαρίας Θωμαδάκη, στο Θέατρο Παραμυθίας



«Φράνσις» της Αλμπέρτας Τσοπανάκη, σε σκηνοθεσία των Αλμπέρτας Τσοπανάκη και Μαρίας Θωμαδάκη, στο Θέατρο Παραμυθίας



Ο επαναστατικός και αντισυμβατικός χαρακτήρας της ηθοποιού Φράνσις που αντιδρά σε ό,τι θεωρεί κατεστημένο, θα την οδηγήσει, με την επιμονή της μητέρας της, σε ψυχιατρικό άσυλο όπου θα πέσει θύμα βιασμού και κακοποίησης με ακραία κατάληξη τη λοβοτομή.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ και αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο. Η ηρωίδα του έργου, αντιφατική με ταλαιπωρημένο ψυχισμό, καταγγέλλει το σύστημα αυτό θεωρώντας το υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δεινά.

Το κείμενο της παράστασης έγραψε η Αλμπέρτα Τσοπανάκη, η οποία υποδύεται τη Φράνσις και συνυπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τη Μαρία Θωμαδάκη. Στους ρόλους οι Θεοδόσης Πελεγρίνης, Θησέας Χριστοφόρου, Χρήστος Βεργής και η Άννυ Λούλου στον ρόλο της κας Μίλερ.


Αντισυμβατική καλλονή του Χόλυγουντ, η Φράνσις είναι αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός με τον δικό της τρόπο. Αρνείται να ακολουθήσει το Χολιγουντιανό πρότυπο, απέχει από ανούσιες εκδηλώσεις δημοσιότητας, επιμένει να βγαίνει στη σκηνή χωρίς μακιγιάζ. Παράλληλα, η μητέρα της στερεί από τη Φράνσις το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια τον τρόπο ζωής της. Η προσπάθεια της Φράνσις να υπάρξει ως ηθοποιός και καλλιτέχνιδα σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις της μητέρας της, την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Οδηγείται βίαια σε ψυχιατρικά άσυλα για “θεραπεία”, όπου βιάζεται και τελικά λοβοτομείται.

Η Φράνσις αντιστάθηκε στην κοινωνία που έχει δομηθεί πάνω σε πρότυπα καταναλωτισμού και καθωσπρεπισμού, ενώ οι ιδέες και οι πεποιθήσεις της την τοποθέτησαν στο περιθώριο του Χόλυγουντ.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωή της Φράνσις Φάρμερ παρουσιάστηκε στην ταινία «Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα» (πρωτότυπος τίτλος "Frances, 1982") σε σκηνοθεσία Γκρεμ Κλίφορντ, με την Τζέσικα Λανγκ στον ρόλο της τραγικής ηθοποιού.


«Πρώτα δημιουργούν τους ενόχους. Στη συνέχεια τους υποδεικνύουν. Αυτός! Αυτός! Αυτός! Τους οδηγούν στους εφευρέτες του κολάσιμου αμαρτήματος. Στους εγκέφαλους της σύλληψης του παραλόγου. Αυτοί είναι πάντα οι ίδιοι. Είναι εκείνοι οι τύποι που συνηθίζουν να μιλάμε με λόγια διφορούμενα. Ήξεις αφίξεις. Φοράνε την ίδια στολή, την ίδια μάσκα, που κρύβει τη φρίκη της υποτέλειας. Τα όπλα τους είναι ένα κόκαλο, που κρατάει ο καθένας από δαύτους στο χέρι του και επιδεικτικά σε προκαλεί να γονατίσεις και να το γλύψεις. Οι επινοητές της φίμωσης είναι κάτι μπαμπούλες με άχρωμα χαρακτηριστικά. Οι ψιθυριστές του φόβου είναι κάτι ντενεκεδένιες σειρήνες, που σέρνονται πίσω από ουρές τρωκτικών.» 
Απόσπασμα του θεατρικού έργου «Φράνσις» (Εκδ. Θεατροσκόπιο)




Ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Σκηνοθεσία: Μαρίκα Θωμαδάκη, Αλμπέρτα Τσοπανάκη 
Σκηνικά - Φωτιστικοί σχεδιασμοί: Πάολα Γερολυμάτου
Κουστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Εικαστική επιμέλεια - Video art: Τάκις Μελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λύσανδρος Βασιλακόπουλος
Video παράστασης: Διονύσης Λυκιαρδόπουλος
Φωτογραφίες: Αντώνης Στελιανέσης

Παίζουν οι: Αλμπέρτα Τσοπανάκη, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Θησέας Χριστοφόρου, Χρήστος Βεργής

Στον ρόλο της κας Μίλερ η Άννυ Λούλου


Πληροφορίες:

Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός
(σταθμός Μετρό: "Κεραμεικός")

Από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ημέρα και ώρα παραστάσεων: Κυριακή στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 
- 12 ευρώ (κανονικό)
- 08 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)

Κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλέφωνο: 6974646343

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)



Επιμέλεια άρθρου: Σέρρας Πλάτων





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«§175» της Βάλιας Βατζόλα, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, από τη θεατρική ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ, στο Θέατρο Αλκμήνη

Studio Μαυρομιχάλη: παρουσίαση προγράμματος 2023-2024

«Από το κουκούλι στην πεταλούδα» της Φλωρεντίας Μπέμπη, στο Θέατρο Noūs