Ο «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου Κιβωτός, με τον Αιμιλιανό Σταματάκη στη θέση του Άρη Σερβετάλη




«Ρινόκερος»


Η ομάδα του «Ρινόκερου» και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, με πίστη στην αξία της θεατρικής πράξης, ανασυντάσσονται και -με την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού- σε λίγες μέρες ο «Ρινόκερός» μας θα ανέβει και πάλι στη σκηνή, με τη σύμπραξη του αγαπημένου μας ηθοποιού Αιμιλιανού Σταματάκη, που έχει τη χαρά και την τόλμη να αναμετρηθεί με τον ρόλο του Μπερανζέ. Τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας μας και τον ευχαριστούμε. Οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει. Οι παραστάσεις του «Ρινόκερου» θα επαναληφθούν από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στο Θέατρο Κιβωτός. 


Ο «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο. Ένα παιχνίδι της φαντασίας ή μια δυστοπική πραγματικότητα; Ένα γεγονός τραγικό ή γελοίο; Από τα εμβληματικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, «Ο Ρινόκερος» αν και γραμμένος το 1959, παραμένει διαχρονικός και εξαιρετικά επίκαιρος στις μέρες μας.


Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά, ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ, μία πανανθρώπινη μορφή σε σύγχυση, που συνέχεια επικρίνεται ότι πίνει και αργεί.


Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ιονέσκο, o «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.


Ο Ευγένιος Ιονέσκο αναφέρει για:

- την κοινωνία 

- το θέατρο 

- το γέλιο 

- τη φαντασία 

- τον «Ρινόκερο»

- την εμπειρία της μεταμόρφωσης 


Η Κοινωνία 

Καμία κοινωνία δεν κατάφερε να διώξει τη μελαγχολία μας. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από την οδύνη της ζωής, τον φόβο του θανάτου, τη δίψα μας για τελειότητα, την απληστία μας για υλικά αγαθά και την ανάγκη να εκλογικεύουμε τα πάντα. Πώς να αποδείξεις ένα νόημα εκεί που δε βρίσκεις κανένα; Πώς να αποδεχτείς την «τάξη» όταν αυτή είναι συνώνυμη με την αγριάδα;


Το Θέατρο 

Στα έργα μου προσπάθησα να κάνω ορατά αυτά που κρυβόταν βαθιά μέσα μου: τον φόβο, τη μετάνοια, τις τύψεις, την αποξένωση και τη μοναξιά. Να παίξω με τις λέξεις. Να προεκτείνω τη γλώσσα του θεάτρου.


Το Γέλιο 

Μόνο το γέλιο δε σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει τη δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης.


Η Φαντασία 

Η αληθινή φύση των πραγμάτων, η αλήθεια, μόνο στη φαντασία μπορεί να μας αποκαλυφθεί. Μια φαντασία που είναι πιο ρεαλιστική από τους ρεαλισμούς.


Ο Ρινόκερος 

Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος.


Η εμπειρία της μεταμόρφωσης 

Στην πορεία της ζωής μου πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης. Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωσή του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής.

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δε συμφωνούν με τη γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα -ρινόκερους για παράδειγμα.

Διαθέτουν ένα μίγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι.


Συντελεστές:


Σκηνοθεσία - Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη

Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ


Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αναστασία Στυλιανίδη, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Κελέση 


Πληροφορίες: 


Θέατρο Κιβωτός 

Πειραιώς 115, Αθήνα 118 54

Τηλέφωνο: 2103427426

Facebook page: www.facebook.com/KivotosTheater


Από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

- Πέμπτη στις 21:00 

- Παρασκευή στις 21:00 

- Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 

- Κυριακή στις 20:00


Τιμές εισιτηρίων: από 12€ έως 18€


Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr


Γραφείο τύπου και επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη (mtsolaki@gmail.com), Ευαγγελία Σκρομπόλα (eskrobola@gmail.com)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Βιργιλίου Κάθοδος» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Ρεκτιφιέ

«ΕνΥδρείο (Κατηγορούμαι)» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Χώρος

Πρόσκληση για αποστολή βιογραφικών για ηθοποιούς, βοηθό σκηνοθέτη και βοηθό σκηνογράφο από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ και τη σκηνοθέτιδα Μαρία Σάββα