Η χορογράφος και χορεύτρια Χριστίνα Μερτζάνη παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Teaching Development"

Η χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού Χριστίνα Μερτζάνη που ζει στο Βερολίνο και συνεργάζεται με πολλούς και σημαντικούς φορείς εντός και εκτός Γερμανίας, ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος "Teaching Development" για την έρευνα και ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό DIS-TANZ του Βερολίνου. 


Στόχος του προγράμματος "Teaching Development" για τη Χριστίνα Μερτζάνη, είναι η μεταλαμπάδευση μέσω του "mentoring" των εμπειριών και των γνώσεών της σε νέους χορευτές και σπουδαστές χορού. 


«Έχω γίνει η μέντορας που χρειαζόμουν όταν σπούδαζα χορό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν ρόλο και μια ουσιαστική συνεργασία με εκπροσώπους της νέας γενιάς χορευτών που ενδιαφέρονται να "καθοδηγηθούν" και να διδαχτούν από έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου. 


Το Mentoring έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει χορευτές, καλλιτέχνες, μαθητές να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο κύριος στόχος είναι ο κάθε συμμετέχοντας να "ξεκλειδώσει" τη γνώση η οποία μπορεί να δείξει τον τρόπο στην έρευνα για την αναζήτηση νέων μεθόδων για την επίτευξη των στόχων. 


Με την υποστήριξη του Dis-Tanz του Βερολίνου, η Χριστίνα Μερτζάνη θα έχει τη δυνατότητα και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εντρυφήσει, τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο έρευνας, στη διδακτική διάσταση του mentoring όσο και σε πρακτικό επίπεδο οργανώνοντας τα στάδια των συνεργασιών της, με νέους χορευτές και σπουδαστές χορού, που θα μπορούν να πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης είτε online. 


Χριστίνα Μερτζάνη - Βιογραφικό


Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε ως χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού το 2004 από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με 18 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του σύγχρονου χορού, έχει συνεργαστεί στην Ευρώπη και την Ασία σε ομάδες χορού, κρατικά θέατρα, Πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές χορού και στούντιο δίνοντας masterclasses και εντατικά σεμινάρια/μαθήματα. Μερικά από τα μέρη που έχει χορογραφήσει και διδάξει είναι η Sasha Waltz & Guests, η Ακαδημία του Πεκίνου, η Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Anton Bruckner στο Λιντς της Αυστρίας, η ομάδα cie.toula Limnaios, το κρατικό θέατρο Osnabrück, το κρατικό θέατρο της Δρέσδης, το κρατικό θέατρο του Kassel, το κρατικό θέατρο Heidelberg, Tanzbüro Basel, το κρατικό θέατρο St. Gallen, το κρατικό θέατρο Bern, Nachschub, HJS Profitraining Amsterdam, Marameo, SOZO visions in motion, το κρατικό θέατρο Linz, το κρατικό θέατρο Bielefeld, το κρατικό θέατρο Braunschweig, b12 festival, one small step festival, AKBANK Sanat Istanbul, step+ festival Μακάο κ.ά.

Στην Ελλάδα έχει χορέψει με τους Στέλλα Ζάννου, Κωνσταντίνο Μίχο, Αποστολία Παπαδαμάκη, Πατρίτσια Απέργη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Γοργία, Σοφία Σπυράτου, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά. Έχει επίσης χορέψει χορογραφίες των: Wim Vandekeybus, Mark Morris και Martha Graham. Το "Χωρίς Ίχνος" ("Without trace"), η πρώτη βιντεοσκοπημένη χορογραφία της Χριστίνας τιμήθηκε με βραβείο από το British Council το 2014. 

Έκτοτε η Χριστίνα χορογραφεί, χορεύει και διδάσκει διεθνώς. Οι χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Για δύο χρόνια (2017-2018) υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Anton Bruckner στο Linz στην Austria και από το 2020 έως σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Danceworks Berlin.

Το 2018 και 2019 χόρεψε για τον Γερμανό χορογράφο Johannes Wieland και τον Βέλγο χορογράφο Helder Seabra στο κρατικό θέατρο Κάσσελ της Γερμανίας.

Υπήρξε ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «ένα μικρό βήμα» στην Κέρκυρα για 9 χρόνια (2010-2018), μαζί με τον Ευάγγελο Πουλίνα.

Πέρα από την καλλιτεχνική της καριέρα, η Χριστίνα από νωρίς κατευθύνθηκε σε περαιτέρω σπουδές έτσι ώστε να κατανοήσει περισσότερο το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα του χορευτή/ανθρώπου. Σπούδασε ομοιοπαθητική στην σχολή "Ακαδημία παραδοσιακής Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής". Συνέχισε τις σπουδές της στην ίδια σχολή στη Βασική Θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, τη διατροφή και τη διάγνωση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βοτανοθεραπείας, αρωματοθεραπείας, Ταϊλανδέζικου μασάζ και rejuvance. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στη μέθοδο θεραπείας "Theta healing". Σκοπός της είναι ο συνδυασμός αυτός (τέχνης και θεραπείας) να την οδηγήσει στο να καταλάβει περισσότερο τους χορευτές/ανθρώπους ανά τον κόσμο, έτσι να μπορέσει να τους βοηθήσει.


Ερωτήσεις και απαντήσεις για την περαιτέρω επεξήγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Teaching Development" και του Mentoring


Ε: Χριστίνα, πρόσφατα έλαβες την υποτροφία/επιχορήγηση από τον οργανισμό Dis-tanz solo στο Βερολίνο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Teaching Development". Πες μας δυο λόγια για το DIS-TANZ και για το "Teaching Development". Ποια στάδια περιλαμβάνει;

Α: Το DIS-TANZ είναι ένα πρόγραμμα για καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο. Η χρηματοδότηση αυτή στηρίζει τους καλλιτέχνες στο κομμάτι της έρευνας και της οργάνωσης. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη για την επιλογή μου στο πρόγραμμα αυτό γιατί μου δίνεται η ευκαιρία για 8 μήνες να κάνω έρευνα, καταγραφή των γνώσεών μου, να δημιουργήσω στρατηγικό πλάνο, να προετοιμάσω νέες διαλέξεις και να οργανώσω τα νέα μου σεμινάρια.


Ε: Τι είναι το mentoring; Τι περιλαμβάνει;

Α: Το μέντορινγκ είναι μια υπηρεσία που σκοπό έχει να βοηθήσει τις νεότερες γενιές χορευτών/χορευτριών προετοιμάζοντάς τους για τα επόμενά τους βήματα και δίνοντάς τους τη γνώση, να αποκτήσουν αυτά που ονειρεύονται. Μοιράζομαι απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία μου, με σκοπό οι χορευτές να κατακτούν ολοένα και περισσότερες επιτυχίες στον χορό και να νιώσουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι. Το μέντορινγκ είναι η υπηρεσία που θα ήθελα να υπάρχει όταν σπούδαζα αλλά και σε όλα μου τα νέα ξεκινήματα στον χώρο του χορού. Έτσι αποφάσισα να τη δημιουργήσω! Το μέντορινγκ περιλαμβάνει διαλέξεις σε ομάδες χορευτών (επαγγελματικές σχολές χορού, ομάδες χορού) αλλά και σε μεμονωμένα άτομα (private session).


Ε: Σε ποιους απευθύνεται;

Α: Το μέντορινγκ απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σε σπουδαστές χορού που θέλουν να εξελιχθούν στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, αλλά και σε γονείς ή παιδιά, που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα και χρειάζονται κατεύθυνση.


Ε: Υπάρχει ηλικιακός ή γεωγραφικός περιορισμός;

Α: Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακός ή γεωγραφικός περιορισμός. Είμαι ανοιχτή και δέχομαι την πρόκληση να κατευθύνω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Επιθυμώ να κατευθύνω άτομα που θέλουν να εξελιχθούν.


Φορέας επιχορήγησης/χρηματοδότησης:

Funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media in the program NEUSTART KULTUR, aid program DIS-TANZEN of the Dachverband Tanz Deutschland.


Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Teaching Development" μπορείτε να βρείτε:

Site: www.christinamertzani.com

Instagram account: www.instagram.com/christinamertzani 

Facebook page: www.facebook.com/Christina-Mertzani-2099556727027011


Η Χριστίνα Μερτζάνη θα βρεθεί στην Αθήνα 04-05 Σεπτεμβρίου 2021 και στο Ηράκλειο Κρήτης 07-11 Σεπτεμβρίου 2021 και θα πραγματοποιήσει σεμινάριο σύγχρονου χορού και πρόγραμμα Mentoring.  


Για πληροφορίες: www.christinamertzani.com 


Για εγγραφές, e-mail στο: communication.freefall@gmail.com


(photo credits πορτρέτο: George Terzis)

(photo credits φωτογραφία παράστασης: n.klinger)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Βιργιλίου Κάθοδος» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Ρεκτιφιέ

«ΕνΥδρείο (Κατηγορούμαι)» της Αφροδίτης Φλώρου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπουζάνη, στο Θέατρο Χώρος

Πρόσκληση για αποστολή βιογραφικών για ηθοποιούς, βοηθό σκηνοθέτη και βοηθό σκηνογράφο από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ και τη σκηνοθέτιδα Μαρία Σάββα